Studiu de specialitate –
TINITUS

Într-o societate plină de zgomot apar probleme ale urechii interne, iar numărul persoanelor care suferă de tinitus este in creștere. Tratamentul tradițional al tinitusului este de obicei psihologic si medicamentos. Acupunctura si extractele de ginko au dat rezultate slabe, dar laserul ofera o modalitate de tratament promițatoare. Cu ajutorul LLLT, intensitatea vertijului scade, nu mai sunt prezente senzațiile de amețeala, tinitusul scade, urechiile nu se mai infundă, este redusa durerea feței, a gâtului, a umerilor și durerea de cap.

Tratametul cu laser a fost aplicat pe pavilionul urechii cu o doza de 21J , o dată pe săptămână, timp de 10 săptămâni. 26% dintre pacienți au raportat ca durata in care aud sunet continuu s-a redus, 58% dintre pacienți au raportat reducerea intensității sunetului, 55 % au raportat o reducere a starii enervante de zgomot.

Studiu de specialitate –
DUREREA

Durerea apare aproape în orice capitol din medicină și nimic nu este mai apreciat de catre pacienți decât reducerea durerii. Laserul poate preveni și reduce durerea. În cazul durerii acute sunt necesare doze mari, chiar de 20 de J, pentru a obține un efect calmant imediat.

Durerea poate fi mai mult decât suferința pacientului, poate fi un obstacol in tratamentul kinetic. Laserterapia pe punctele trigger -puncte dureroase localizate la nivelul musculaturii scheletice - are rezultate foarte bune.

Studiul s-a efectuat pe un lot de 372 de pacienți (206 femei si 166 bărbați) si s-a intins pe o perioadă de 10 ani. Pacienții au avut vârste cuprinse între 25 și 70 de ani, cu o vârstă medie de 45 de ani. Au suferit boli reumatismale degenerative, traumatisme si ulcere cutanate. Majoritatea au fost văzuți de către ortopezi si reumatologi si au fost investigați imagistic.

Toți pacienții au primit tratament medicamentos si fizioterapie, dar răspunsul la tratament a fost slab. Două treimi dintre pacienți se confruntă cu dureri acute simptomatice, in timp ce ceilalți au suferit pe termen lung, patologie cu crize recurente. S-a folosit o diodă cu laser GaAs de 904 nm cu lumin pulsată (25 Hz). Tratamentul s-a efectuat o dată pe zi , timp de 5 zile consecutive, urmate de un interval de 2 zile. Numărul mediu de ședințe efectuate a fost de 12. S-au iradiat punctele trigger, punctele de declanșare, articulațiile sau ulcerele cutanate. Tratamentul cu dioda laser de 904 nm a redus substanțial simptomele, precum si îmbunătățirea calitații vieții acestor pacienți si evitarea intervențiilor chirurgicale.
In durerile cervicale farmacologia are dovezi limitate de eficacitate si efecte secundare. LLLT este o metodă non-invazivă de tratament, non-termică si se aplică direct pe durere. LLLT reduce durerea imediat dupa tratament in durerile cervicale acute.

Studiu -
LEZIUNI ALE MADUVEI SPINARII

Printr-un proces inovator, s-a încercat regenerarea și repararea leziunii măduvei spinarii. Un grup de cercetare israelean a investigat o metodă inovatoare.
Măduva spinarii a fost secționată la un grup de 31 de șobolani cobai, între T7 si T8. Prin experiment in vitro s-au folosit implanturi care conțin celule embrionare măduvei spinării disociate de la fetus de șobolan. Aceste implanturi au fost folosite în zona secționată după ce au fost îmbibate in acid hialuronic. Zona lezată a fost acoperită cu un coagulant subțire de fibrină. Animalele din grupul de control au suferit laminectomie însă fără a suferi și implant de celule embrionare. Laminectomia este excizia arcului posterior al unei vertebre, deci a procesului spinos și a celor două lame adiacente; este un timp operator în intervențiile pe măduva spinării.

Un alt grup de cobai a primit implantul cu celule embrionare si terapia cu laser a inceput imediat dupa inervenția chirurgicala si a fost menținută timp de 2 săptămâni, zilnic, folosind un laser de 780nm cu o putere de 200mW, cu o perioadă de tratament zilnică de 30 de minute. Un alt grup de cobai a primit implantul, dar nu și tratamentul cu laser. In urmatoarele 3-6 luni de la începerea studiului, 14 din 15 animale care au fost iradiate cu laser au prezentat diferite grade de mișcari active în unul sau în ambele picioare. Din grupul care au suferit implantul cu celule embrionare, dar nu și tratament cu laser, doar 4 din 9 animale cobai au prezentat mișcari active. Din grupul care nu a primit nici implant cu celule embrionare și nici laserterapie, doar 1 din 7 animale cobai au prezentat mișcări active la un singur picior. La 3 zile postchirurgical s-a observat axoni de germinare numai la cobaii care au suferit implant embrionar si laserterapie.

Dacă se intervine până la 24 de ore de la lezarea măduvei, LLLT joacă un rol în regenerarea axonală. S-a demonstrat că laserterapia are un efect anti-inflamator pe măduva spinarii vătămate si poate reduce prejudiciu secundar.

Studiu de specialitate -
REFACEREA NERVOASĂ

Regenerarea nervilor lezați este una din principalele indicații ale laserterapiei.

Nervul sciatic al unui șoarece cobai a fost expus si zdrobit. După suturare s-a intervenit cu HeNe laser transcutanat. Efectele au fost monitorizate 360 de zile. La grupul experimental, potențialul de acțiune a crescut, pe când la grupul de control care nu a primit tratamentul cu laser, potențialul de acțiune a fost foarte scăzut. Efectul a fost înregistrat doar dacă s-a intervenit cu laserterapie imediat după lezarea nervului. Dacă tratamentul s-a început mai târziu cu 3 zile sau cu 7 zile, nu s-au inregistrat diferențe față de grupul de control.

Un alt studiu efectuat pe un rozător cobai prezintă iradierea cu laser imediat dupa suturarea nervului sciatic lezat. De data aceasta laserul HeNe a fost aplicat pe zona corespunzatoare radacinii nervului sciatic (L4 –S3 ) pe coloana vertebrală si nu asupra punctului lezat. Tratamentul a fost aplicat zilnic timp de 21 de zile consecutive cu o doza de 30 de minute/zi. Activitatea electro-fiziologică a nervului lezat, incluzând și potențialul de acțiune al muschiului, s-a înregistrat la aproximativ 90% din valoarea normală înainte de lezare. La grupul de control s-a înregistrat o valoare de 20% a potențialului de acțiune al muschiului în a 21-a zi, iar semne minore de recuperare au inceput sa apară la 30 de zile după intervenția chirurgicala.

Studiu de specialitate -
REFACEREA CARTILAJELOR

S-a folosit un laser cu lungimea de undă de 904 nm pe leziune experimentală de cartilaj articular. O leziune standard a fost practicată pe trohlea femurală la 10 iepuri. S-au iradiat 5 puncte pe sesiune pe durata a 13 ședințe, aplicate la un interval de 24 de ore între ședințe.

S-a demonstrat recuperarea functțonală, iar studiile clinice si histologice au indicat faptul că tratamentul cu LLLT are un clar efect anti-inflamator, care oferă o recuperare rapidă si de regenerare a cartilajului articular.

Studiu de specialitate -
REFACEREA MUSCULARĂ

Efectul laserului GaAs, cu o sondă de 904 nm in regenerarea mușchiului tibial anterior al unui șoarece cobai. Partea dreaptă a zonei rănite din mușchi a fost supusă laserterapiei câte 3 minute in fiecare zi, tratamentul începând din a doua zi dupa lezare. Partea stângă a zonei rănite nu a fost tratată și a folosit ca zonă de control. La 7 zile după lezarea mușchiului, celulele mononucleate au populat majoritatea regiunii lezate, dar rezultatele mai bune au apărut pe partea iradiată cu laser.

Studiu de specialitate -
REFACEREA OSOASĂ

În ultimul deceniu s-a descoperit ca LLLT are efecte stimulatoare asupra proliferarii celulelor osoase, așadar si în reducerea fracturilor osoase. Vindecarea țesutului este un proces complex care implica răspunsuri locale și sistemice.

Procesul de vindecare al țesutului osos este mai lent decât cel al țesuturilor moi. S-a demonstrat ca utilizarea de LLLT de 830nm îmbunătațește semnificativ vindecarea oaselor dacă tratamentul se începe cât mai repede după traumatism. Iradierea cu laser superpulsed, precum și cu lumină continuă sau pulsată, se dovedește a avea efecte benefice în țesutul osos. Depozitele de calciu din celule cresc și se proliferează celulele osteoblaste.

Studiu de specialitate - DURERE LOMBARĂ

Gruszka a folosit un laser GaAs pe un grup de 15 pacienți care prezentau unul sau mai multe discuri lombare protuzate si herniate. In prima fază s-a intervenit cu tratament fizical-kinetic, care a redus simptomele, dar rezultatele CT–ului au ramas neschimbate.

A fost aplicată o doză de 9J/ cm 2 pe o suprafață de 20-25 de puncte. Aceste puncte se regăsesc pe coloana lombară, paravertebral lombar si pe zonele unde se resimte durerea. Tratamentul a fost administrat de 3 -5 ori / săptămână timp de 4 luni. Înainte de începerea tratamentului au fost înregistrate date privind intensitatea durerii. S-a efectuat examen CT si EMG (electromiografie – înregistrarea activității electrice a mușchilor). La sfârșitul tratamentului, toți pacienții nu mai simțeau durere. Semnele neurologice s-au îmbunătățit la toți pacienții, la fel si rezultatele EMG, iar examenul CT a arătat o protuzare mai redusă a discului herniat.